Volg ons op social media!

Terugblik: Plant The Future Diner 2021

Het allereerste Plant The Future Diner in Nieuwspoort was een groot succes. Het diner was voordat de officiële uitnodiging eruit was, uitverkocht. 240 deelnemers van meer dan 100 organisaties kwamen samen om het gesprek aan te gaan hoe we Plantaardig het Nieuwe Normaal kunnen maken. Eén ding was glashelder: er is een enorm draagvlak en enthousiasme om de eiwittransitie verder te brengen. Toch werd ook duidelijk dat zonder daadkrachtig beleid, we het einddoel niet zomaar kunnen behalen. Een luide en duidelijke oproep van TcV kwartiermaker en moderator van de avond, Natascha Kooiman: “Maak de eiwittransitie speerpunt in voedselbeleid rond duurzaamheid én gezondheid”.

Een aantal maanden later presenteerden we het resultaat aan de Tweede Kamer: een tienpuntenplan voor de overheid om de eiwittransitie te versnellen.

Sprekers

Jonathan
Karpathios​

Natascha
Kooiman

Jeroen
Willemsen​

Wilco
Boom​

Carolyn
Steel

“De enorme belangstelling voor het diner laat zien dat we op een kantelpunt zitten, dat we naar minder dierlijk en meer plantaardig móeten, dringt steeds beter door. Het aanbod neemt toe en steeds meer mensen gaan meer plantaardig eten. Dit is hét moment om te zorgen dat de kanteling doorzet en het ook op de politieke agenda’s en in beleid een prioriteit wordt. Stimulering vanuit de overheid is nodig om te zorgen dat bedrijven bijdragen aan plantaardig de norm maken in aanbod en promotie. Dat is goed voor mens, milieu en maatschappij” – Natascha Kooiman – Initiatiefnemer Plant The Future Diner en kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel over het belang van de transitie naar minder dierlijk en meer plantaardig benadrukt en de aanbevelingen voor politiek en bedrijfsleven. 

Natascha
Kooiman

Carolyn Steel

Keynote speaker van de avond was Carolyn Steel, internationaal gerenommeerde auteur van de boeken ‘Hungry City’ en ‘Sitopia: How food can save the world’. Carolyn beschrijft hoe onmisbaar de overheid is op het gebied van voedsel. Volgens haar wordt iedere politicus die moedig genoeg is zich over dit voedselvraagstuk te buigen gesteund door een enthousiaste achterban.

Met dank aan NorthCMedia voor het tot stand komen van het filmpje.

Carolyn benadrukte hoe onmisbaar de rol is van de overheid. “For a long time politicians took ‘how to feed their people’ very seriously. But then came industrialisation and they could give the job to the food industry. Politicians no longer control the food system but it is necessary they do take control and make the change. Our politicians have to get the courage to get involved in food again. Any politician who is brave enough to tackle the food question will be surrounded by enthusiastic followers.” 

Wilco Boom

Voorzitter RcT Nieuwspoort (politiek verslaggever NOS) heeft toelichting gegeven over de locatie Nieuwspoort en de ambities die zij hebben om meer gezond en plantaardig in te voeren.

Het brein achter het overheerlijke menu van de avond. Hij sprak over een Future Proof concept waarin restaurant en catering samenkomen, gericht op plant power, korte ketens, gezond en seizoensgebonden eten.

Jonathan Karpathios

Jeroen
Willemsen​

 “Niet eerder waren we zo dicht bij het omslagpunt in de eiwittransitie. Voor Nederland, land met een rijke eiwithistorie, biedt dit enorme kansen. We zijn al koploper op het gebied van plantaardige innovaties. Slagen we erin om de bestaande infrastructuur en onze kennis opgebouwd in de vlees- en zuivelindustrie, parallel in te zetten voor plantaardige oplossingen, dan hebben we een winnende formule. Eén die gaat bijdragen aan een eiwitpositief Nederland waarmee we op mondiale schaal maatschappelijk én economische impact gaan creëren”. – Jeroen Willemsen – Eiwitcommissaris van Nederland.

Deelnemers

De deelnemende organisaties worden hiernaast weergegeven:

Terugblik 2021