Volg ons op social media!

Over het diner

Het Plant the Future diner

Het Plant the Future diner is een stakeholders diner dat ‘minder dierlijk en meer plantaardig’ steviger op de kaart zet onder de noemer van ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’. Het doel: een 60/40 verhouding plantaardig/dierlijke eiwitten in 2030. Deze ambitie sluit aan bij de eerder uitgesproken ambitie in het klimaatakkoord en de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Schijf van Vijf.

Op 13 oktober 2022 organiseerde Transitiecoalitie Voedsel (TcV) het tweede Plant the Future diner in samenwerking met Nieuwspoort en The Farm Kitchen. Het diner vond wederom plaats tijdens de Dutch Food Week. Deze editie werd mede mogelijk gemaakt door BO Akkerbouw, Tasty Basics, Bonduelle, Triodos Bank, Schouten Europe en WWF-NL. Tijdens het diner gingen vertegenwoordigers uit wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven, agrariërs, landelijke en regionale overheden, politiek en NGO’s met elkaar in gesprek hoe Plantaardig het Nieuwe Normaal kan worden. In 2021 zijn aanbevelingen opgehaald bij de 240 aanwezigen waarmee is gekomen tot een tienpuntenplan  met handvaten voor beleid om de eiwittransitie te versnellen.

Inmiddels is de eerste van deze punten gerealiseerd: een visie op de eiwittransitie: een 50/50 verhouding in ons eetpatroon. Nu is het zaak om tot concrete invulling te komen van het inmiddels gestelde doel door de politiek. Tijdens het diner gingen de 230 aanwezigen in gesprek om tot die concrete invulling te komen. Als onderdeel daarvan vonden we breder draagvlak voor 5 punten uit het tienpuntenplan voor versnelling van de eiwittransitie dat we in 2022 presenteerden aan de Tweede Kamer. Aan het eerste punt, een visie op de eiwittransitie, werd gehoor gegeven met de 50/50 uitspraak van ex-minister Staghouwer. Actie op de vijf punten die tijdens het diner door politiek en bedrijfsleven werden behandeld, is ons streven voor 2023. Bovendien geven we aandacht aan een actieagenda voor de eiwittransitie, die Transitiecoalitie Voedsel samen met belangrijke stakeholders aan het bouwen is. 

Deelnemen in 2022?

Wil je op de hoogte gehouden worden? 

Het diner

Hoe Plantaardig het Nieuwe Normaal smaakt, proef je met het driegangendiner ontwikkeld én bereid door dé groentechef, Jonathan Karpathios. Met zijn team van The Farm Kitchen en met het team van Nieuwspoort zet hij een driegangendiner neer: lokaal, seizoensgebonden, duurzaam geproduceerd en heel erg lekker. Dit diner is geheel plantaardig om te laten proeven dat plantaardig naast gezond en duurzaam ook nog heerlijk is.

Natuurlijk worden naast de smaakpapillen ook de andere zintuigen geprikkeld. Zo zetten we een mooi inhoudelijk programma neer met diverse nationale sprekers en een internationale key note. 

In gesprek

Aanwezige organisaties kiezen vooraf een gespreksonderwerp voor aan hun eigen tafel. Het gespreksonderwerp heeft te maken met hoe de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon kan worden versneld. Wij nodigen organisaties uit om aan een eigen tafel een thema te kiezen binnen de eiwittransitie. En op basis van dat thema zelf 8 gasten uit te nodigen met wie ze het gesprek aan willen gaan over hoe de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon versneld kan worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan collega-bedrijven, wetenschappers, ambtenaren, Tweede Kamerleden, maar ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, financiële organisaties en of uit de landbouwwereld. Uitkomsten van het gesprek worden opgehaald en worden als input gebruikt voor het streven van Transitiecoalitie Voedsel.


“Het diner heeft als doel om vanuit een positieve boodschap met iedereen die betrokken is bij de eiwittransitie het gesprek aan te gaan hoe we Plantaardig het Nieuwe Normaal kunnen maken.

Het zou natuurlijk mooi zijn als we met elkaar tot aanbevelingen kunnen komen voor politiek, overheid én bedrijfsleven hoe we het gestelde doel door minister Staghouwer kunnen realiseren”, 
aldus Natascha Kooiman, initiatiefnemer van het diner.

Programma

Tijdens de Plant the Future diners zorgt een inspirerend programma voor voer voor de geest. Elke keer werken we aan een prachtige invulling van het programma om de aanwezige op verschillende fronten te prikkelen. Benieuwd naar de sprekers in 2021 en 2022? Bekijken dan onze terugblikken.

Sponsoren

Initiatiefnemer van het Plant the Future diner is Transitiecoalitie Voedsel (TcV) in samenwerking met The Farm Kitchen en Nieuwspoort, tijdens de jaarlijkse Dutch Food Week. Het diner wordt mede mogelijk gemaakt door BO Akkerbouw, Tasty Basics, Bonduelle, Triodos Bank Schouten Europe en WWF-NL.

Ik reserveer een tafel!

Het diner van 2022 niet missen? Reserveer een tafel! Vragen? Neem contact op