Volg ons op social media!

Programma Plant The Future Diner 2024

Dit is het inspirerende programma van 2024

LOCATIE: Nieuwspoort

Van ideaal naar business met impact

Dinsdag 19 november vindt de vierde editie van het Plant The Future Diner plaats met als thema Van ideaal naar business met impact. Hierbij bevestigen wij jouw aanwezigheid op deze bijzondere en smaakmakende middag en avond.

We presenteren met trots een inspirerend programma met interviews, paneldiscussies en presentaties, waarin Harm Edens ons meeneemt en laat zien dat de eiwittransitie, zelfs na 50 jaar, nog altijd van groot belang is. Dit jaar richten we ons op de economische, ecologische, gezondheids- en maatschappelijke voordelen van deze transitie. 

We willen graag extra aandacht vestigen op onze twee keynote-sprekers uit Denemarken: Rune-Christoffer Dragsdahl, secretaris-generaal van de Vegetarian Society, en Rasmus Prehn, voormalig minister van Voedsel en Landbouw. Zij zullen hun ervaringen delen over de weg naar een plantaardige toekomst. 

We bespreken ook de rol van dierlijke versus plantaardige producten. Beide hebben hun plek. De dierlijke sector is duidelijk vertegenwoordigd en we gaan in gesprek over hoe we ons eetpatroon kunnen inrichten met een aandeel aan 50% dierlijke producten. Daarbij gaan we in gesprek met verschillende ervaringsdeskundigen over de eiwittransitie binnen de voedselketen. We onderzoeken bijvoorbeeld hoever we zijn gevorderd met de productie en waardevermeerdering van eiwitgewassen. Door al deze ontwikkelingen te stimuleren, versterken we de mogelijkheden voor boeren, bedrijven, consumenten en andere partners in de keten om actief bij te dragen aan een duurzamer voedingspatroon. 

 En het team van Jonathan Karpathios van The Farm Kitchen heeft ook dit jaar weer een heerlijk plantaardig menu voorbereid. Mooie gerechten met vers geoogste producten. Daarnaast willen we jullie graag schaal- en schelpdieren aanbieden als low-impact eiwitbron, geserveerd als amuse.  

Zowel het middag- als avondprogramma wordt aan elkaar gepraat door de leukste moderator van Nederland: Harm Edens. 

Het middagprogramma

50 jaar eiwittransitie: interview met Jan Juffermans en Henk Schouten

Dit jaar markeert 50 jaar denken over wat we nu de eiwittransitie noemen. In 1974 startte de campagne ‘Minder vlees mevrouw! U weet hopelijk al waarom’. Wat destijds begon als een maatschappelijk ideaal, is nu uitgegroeid tot een wereldwijde business met impact; economisch, ecologisch, maatschappelijk en gezond.  

Jan <br> Juffermans

Jan
Juffermans

Mondiale Voetafdruk

Henk <br> Schouten

Henk
Schouten

Voorzitter Schouten Companies

De staat van de eiwittransitie: duopresentatie door Natascha Kooiman (TcV) en Stacy Pyett (WUR)

Natascha Kooiman,: “De eiwittransitie biedt kansen in vele opzichten. Dat geldt voor de plantaardige én voor de dierlijke sector, voor duurzaamheid én gezondheid. Het diner maakt die kansen zichtbaar en faciliteert het gesprek hierover.” 

Stacy <br>Pyett

Stacy
Pyett

Manager Proteins for Life bij Wageningen University & Research

Natascha <br> Kooiman

Natascha
Kooiman

kwartiermaker eiwittransitie
TcV

Panel 1: waar staan we in de transitie naar minder dierlijk?

Jeroen <br>van der Post

Jeroen
van der Post

directeur
Compaxo

Annelies <br> van Hierden

Annelies
van Hierden

Impact Manager
Hema

Wouter <br> van Zandbrink

Wouter
van Zandbrink

voorzitter Vereniging Schelpdierhandel

Panel 2: waar staan we in de transitie naar meer plantaardig?

Tjeerd <br>Jongsma

Tjeerd
Jongsma

Managing Director ISPT Fascinating

Peter <br>Klosse

Peter
Klosse

Gastronoom
Academie voor Gastronomie

Anna <br>van der Bijl

Anna
van der Bijl

Eiwitboeren
Nederland

Wat zegt de wetenschap?

Door Marleen Onwezen, bijzonder hoogleraar Behavioural Economics for Enduring Sustainable Food Choices aan de Wageningen University & Research

Het avondprogramma

Na een rijk inhoudelijk middagprogramma volgt een pauze en tegen 18.00 uur worden de gasten uitgenodigd om plaats te nemen aan de dinertafel, waar in een sfeervolle setting gesproken kan worden over de verschillende tafelthema’s. 

Duopresentatie keynotes 

Tijdens het diner zullen twee vooraanstaande keynote speakers hun bijzondere ervaringen delen rondom de eiwittransitie in Denemarken.

Plant-based policies in the country of bacon and butter: What can we learn from Denmark?

is de titel van de inspirerende duopresentatie van Rune-Christoffer Dragsdahl en Rasmus Prehn waar we enorm naar uitkijken. 

Rune-Christoffer Dragsdahl is secretaris-generaal van de Vegetarian Society of Denmark en Regional Representative for Europe bij de International Vegetarian Union (IVU). 
Hij is bestuurslid van het Fonds voor Plantaardige Voedingsmiddelen van de Deense regering. Rune-Christoffer en zijn organisatie namen verschillende strategische initiatieven in Denemarken, waarbij veel andere belanghebbenden betrokken waren, van boerenverenigingen tot bedrijven. Dit maakte de weg vrij voor een baanbrekende overeenkomst tussen de regering en het parlement, die er in 2021 toe leidde dat 675 miljoen DKK (later verhoogd tot 810 miljoen DKK) bestemd was voor een fonds voor initiatieven om de plantaardige sector in Denemarken te ontwikkelen. Met de deal werd ook besloten dat Denemarken een Nationaal Actieplan voor Plantaardige Voeding zou moeten hebben. Hij heeft een masterdiploma in antropologie. 

Rasmus Prehn, voormalig minister van Voedsel en Landbouw in Denemarken.
Rasmus Prehn (Soc. Democraat) is sinds 2005 lid van het Deense parlement. Hij was minister van Landbouw van 2020 – 2022, de periode waarin de Plant Based Food Grant werd ingesteld, een subsidie gericht op de ontwikkeling van de plantaardige voedingssector en waarbij minstens de helft van het geld moet worden besteed aan biologische, plantaardige projecten. Rasmus Prehn was ook minister van Ontwikkelingssamenwerking, voorzitter van parlementscommissies en woordvoerder over allerlei onderwerpen. Rasmus Prehn heeft een master in sociologie behaald in Aalborg en Leeds (VK). 

Aanbieding rapport benchmark eiwittransitie Questionmark